Răzbunarea utilizatorului de bodycam

Introducerea pe piață a bodycam-urilor a ajutat mai ales  serviciile de ordine publică, poliția rutieră și agenții de penitenciar. 

Efectul benefic al utilizării camerelor pentru agenți s-a văzut în reducerea cazurilor în care agenții erau atacați, precum și în atitudinea mult mai defensivă a celor suprinși pe picior greșit de patrulele de poliție ori gardieni de penitenciar.

Nu toți utilizatorii au fost însă fericiți de noua achiziție. 

Acolo unde instrucțiunile interne prevedau pornirea camerei doar în caz de necesitate, nu au fost probleme. În instituțiile în care agenții au fost obligați să le mențină în funcțiune pe toată perioada de serviciu, au apărut probleme. 

Prima problemă atacată de unii agenți nemulțumiți a fost GPS-ul camerei. Inventivi, aceștia au încercat dezactivarea funcției prin metode clasice, neaoșe românești: au încercat să îmbrace camera în staniol. Alții, au înfipt bolduri î cameră, încercând să înțepe antena de GPS. Obiceiul se practică și în cazul stațiilor de emisie-recepție cu GPS.

Pentru unii utilizatori, nemulțumirea vine direct din faptul că vor trebui să mențină dispozitivul pornit pe perioada în care sunt la serviciu. 

De teama că dispozitivul îi poate înregistra și dacă nu e pornit, unii agenți îl lasă cât mai departe de locul în care discută cu persoanele apropiate sau alți colegi.

Ca să scape de ”corvoada” camerei s-a ajuns până acolo încât au fost smulse contactele de la baterie montate pe cameră, lucru nu tocmai ușor de făcut, dar, cu o foarfecă poți face orice. 

Celor care sunt porniți să ”omoare” acest mic dispozitiv  le recomandăm totuși să nu se mai răzbune pe ele, deoarece, la sfârșitul zilei nu fac altceva decât să-și provoace o pagubă financiară. Camera are scopul de a  proteja, atunci când apare o situație de criză și de a consititui încă o dovadă în susținerea probatoriului unei acțiuni.

Camera poate fi primul dumneavoastră aliat.

Din fericire, cei mai mulți utilizatori apreciază dotarea cu aceste dispozitive, mai ales cei care se confruntă cu o infracționalitate ridicată în zona de competență.