Police Body Camera – din experiența Scotland Police

În anul 2012, Poliția scoțiană a demarat un program test privind folosirea camerelor video portabile pentru agenți. Durata programului de test a fost de 18 luni și au fost folosite un număr de 434 de Police Body Camera, din care 49 au fost în dotarea unității speciale FoCUS (unitatea care monitorizează galeriile echipelor de fotbal în perioada meciurilor).

Raportul întocmit în anul 2014 privind cele 18 luni de teste relevă următoarele:

  • În 91% din cazuri, înregistrările oferite înstanțelor de judecată au fost acceptate și au contribuit la simplificarea și scurtarea proceselor.
  • În cazurile menționate mai sus, 697 de ofițeri de poliție nu au mai fost citați ca martori în fața instanțelor, timpul economisit permițându-le să își desfășoare în continuare activitatea de poliție.
  • Folosirea “la vedere” a echipamentelor de către polițiștii aflați în misiuni de patrulare a descurajat considerabil cazurile de agresiuni împotriva forțelor de ordine.
  • Principalele probleme tehnice întâlnite s-au referit mai mult la capacitatea de stocare a datelor (filmărilor) precum și a serverului central de stocare.

Într-un raport dat publicității în luna aprilie 2017 de Scotland Police se arată că la un total de 500.000 de utilizări ale echipamentelor s-au constatat numai 302 cazuri în care imaginile n-au putut fi utilizate, si asta, datorita unor erori de sistem (erori la descarcare sau calculatoare neconfigurate corect), ceea ce inseamna o rata de esec de 0,03%. În același raport sse menționează că în 4 ani s-au înreegistrat numai 25 defectiuni de echipament.