Greșeli în alegerea camerelor pentru agenți

România se aliniază mai greu la utilizarea tehnologiei în scopul simplificării muncii. E drept că anumite echipamente care vin în ajutorul angajaților din anumite domenii nu sunt tocmai accesibile acestora din cauza subfinanțării. 

Așa se face că mulți dintre cei care ar dori un anumit echipament ajung să cumpere un surogat ieftin, care le acoperă numai parțial necesitățile.

În cazul camerelor pentru agenți povestea este mai complicată. În SEAP ( Sistemul Electronic de Achiziții Publice) am remarcat mai multe anunțuri de la diverse secții de poliție ori jandarmerii care solicită achiziția de camere audio-video cu specificații corespunzătoare camerelor sport. Aceasta se întâmplă fie pentru că nu sunt bani pentru camerele profesionale dedicate agenților ( Police Body Cam), fie pentru că departamentul IT-comunicații nu are un specialist în domeniu.

Camerele pentru agenți sunt concepute să reziste la șocuri, cele mai multe au standard militar sau echivalent, asupra imaginilor captate / înregistrate nu se poate interveni fiind protejate de parolă, facilitate care le acordă calificarea ca probă în instanță, au sisteme IR si capabilitate ”face recognition”, preînregistrare și post-înregistrare înainte și după acționarea tastei de pornire a filmării, filmarea se face la calitate HD.  Acestea sunt numai câteva detalii care le deosebesc de camerele sport. 

Spre exemplu, camera sport beneficiază de obicei de stabilizator de imagine. Aceasta este o facilitate necesară la filmarea cadrelor active ( pe role, cu parapanta sau la roata mașinii). Nu este o condiție pentru camerele destinate agenților, body-camurile fiind concepute să filmeze la calitate superioară, astfel încât stabilizator de imagine este o noțiune care nu se va regăsi în specificațiile niciunui producător.

Un punct important îl reprezintă și softul de gestionare a datelor. Multe softuri nu fac decât descărcare de imagini și fișiere. Dacă achiziționați o cameră cu GPS, softul ar trebui să vă permită să vizionați pe hartă traseul parcurs de agent/auto și eventual câteva date în plus cum ar fi: viteza medie de deplasare, staționare. 

Da, prețul body-camurilor este ceva mai mare, dar avantajele si conceptul sunt diferite, specificul activității de poliție ori jandarmerie fiind deosebit.

Pe piața din România au apărut mai mulți furnizori de body-cam. Sfatul nostru este să vă informați bine înainte de a face o achiziție de acest tip, deoarece nu toate camerele sunt ceea ce pretind ofertanții a fi.  Verificați istoricul furnizorului și cereți informații de la alți beneficiari.