14 lucruri de avut în vedere la achiziționarea de body-cam

Având în vedere că tot mai multe unități de poliție se pregătesc să doteze ofițerii și agenții cu body-cam, există mai multe lucruri care trebuie luate în considerare înainte de a face o astfel de investiție:

1. Ușurința în utilizare

În afara nevoii evidente a unui comutator de pornire / oprire ușor de localizat, va trebui, de asemenea, să vă gândiți și la sisstemul de descărcare a  videoclipurilor / fotografiilor din cameră, plus timpul necesar pentru a le eticheta și a le stoca într-o bază de date sigură.

2. Durabilitate și confort

Camerele trebuie să fie capabile să facă față unui impact rezonabil și să reziste unei varietăți de condiții meteorologice ( cel puțin IP67). Produsul trebuie să fie compact,  rezistent, dar nu trebuie să devină prea greu așa încât să devină un disconfort pentru ofițerul care îl poartă. (până la 200 gr)

3. Plasarea

Camerele  pot fi montate pe mai multe zone, inclusiv piept, umeri, pe căști sau ochelari. Diferitele poziții vin cu provocări diferite. De exemplu, o vedere a camerei montate pe piept ar putea fi blocată de brațele dvs. dacă sunteți în poziție de fotografiere. În mod similar, un aparat de fotografiat montat pe umăr nu ar fi capabil să urmeze linia de vizibilitate dacă te uiți de după un colț cu spatele pe perete. Indiferent de plasare, trebuie să se înțeleagă că aparatele de fotografiat nu vor capta întotdeauna 100% din acțiune, dar se vor putea face capturi ulterioare din fișierul video. 

bodycam

4. Preînregistrare și alte facilități

Anumite modele de camere corporale pot preînregistra  de la 30 secunde video, înainte ca butonul de filmare să fie acționat. Acest lucru este util în special dacă un ofițer atinge butonul de înregistrare după ce un incident a început deja. 

Este bine să vă orientați și către alte facilități pe care le oferă echipamentul: funcție de microfon de rever pentru stațiile radio din dotare, nivelul de alarmare (baterie descărcată, limită stocare memorie), acumulator de rezervă, etc.

5. Lucrați cu formate standard de date.

Orice cameră pe care o cumpărați trebuie să suporte un format video non-proprietar, bazat pe standarde.  În caz contrar, investigațiile vor fi împiedicate și încetinite de necesitatea de a transforma materialul video într-un format standard, ceea ce poate afecta uneori detalii importante ale videoclipului.

6. Atenție la metadate

Camerele corporale trebuie să stocheze cât mai multe informații despre mediul în care captează videoclipul. Căutați o cameră care, cel puțin, captează timpul și data. De preferat sunt camerele care pot fi personalizate să afișeze: timpul, data, poziția, id-ul purtătorului. Aceste fapte vor face diferența în orice investigație.

7. Criptarea este esențială

De la capturarea inițială până la stocarea finală, ar trebui să existe sisteme de criptare stricte pentru a proteja datele sensibile. Fiecare cameră ar trebui să fie protejată cu parolă. Pentru evitarea oricărei probleme ce poate apare în utilizarea filmărilor ca probe este util ca agentul utilizator să nu poată interveni asupra filmelor înregistrate. Descărcarea fișierelor este indicat a se face numai de către un administrator stabilit de instituție.

8. Nu uitați costurile suplimentare

Prețul hardware-ului este doar începutul. Multe alte costuri trebuie luate în considerare, cum ar fi formarea, suportul, stocarea video, precum și software-ul pentru a analiza și gestionarea dovezilor video.

9. Sprijin

Departamentul dvs. are suport IT, sau va fi necesară instruirea fiecărui ofițer? Gestionarea hardware-ului, a software-ului și a spațiului de stocare, printre altele, nu este o sarcină mică. Dacă nu aveți resurse de asistență internă, trebuie să determinați ce nivel de sprijin vă poate oferi compania care vă livrează echipamentele. 

10. Setați politicile

Trebuie elaborate politici și orientări pentru a asigura transparența și responsabilitatea. Câteva lucruri de luat în considerare includ situațiile în care un ofițer poate sau nu poate înregistra o interacțiune, cât timp trebuie păstrate dovezile video și cum pot fi partajate datele externe.

11. Gestionarea solicitărilor pentru înregistrări video

În funcție de legile aplicabile, există anumite cerințe pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a distribui materialul video către mass-media sau public. Poate fi necesară blurarea fețelor trecătorilor nevinovați, minori sau potențiali martori. 

12. Planificați achiziția

Investiția în body-cam pentru un departament de poliție trebuie planificată cu atenție. Este necesar să fie analizate bine sectoarele pentru care se face achiziția, numărul agenților sau echiapajelor cărora le sunt destinate, sistemul de prindere ( corp și/sau bord auto, motocicletă, cască), accesoriile care pot fi disponibile și de ajutor în utilizare.

13. Fiți transparenți în relația cu mass-media și publicul 

Publicul este împărțit între cei care sunt preocupați de implicațiile în materie de confidențialitate ale camerelor de luat vederi corporale și cei care solicită utilizarea lor de către departamentele de poliție pentru a crește responsabilitatea. Este important să lucrați cu mass-media și publicul pentru a crea un nivel de transparență cu privire la modul în care veți aborda orice probleme care ar putea apărea din utilizarea lor. Lăsând o ușă deschisă interpretării va duce la răspândirea dezinformării.

14. Cereți opinia specialiștilor sau a colegilor care au achiziționat deja camere

Uneori doar specificațiile tehnice pot să nu spună totul despre un produs. Informați-vă înainte de achiziție de la specialiști sau de la secțiile ori instituțiile care folosesc deja sisteme de acest tip. 

În România primii care au achiziționat astfel de echipamente sunt instituțiile ANP (penitenciarele: Jilava, Galați, Brăila, Tulcea) și unele poliții locale (Valu lui Traian).